Undrar du hur man bygger en egen stationär dator? Då ska vi hjälpa dig med det. Idag finns det många alternativ när det kommer till färdigbyggda datorer i butiker runt om i Sverige. Då betalar man helt enkelt e viss summa för en dator som är redo att användas med samtliga komponenter färdiginstallerade, men problemet med detta är att man ofta betalar mer för datorn än vad komponenterna i datorn faktiskt är värda. De färdigbyggda datorerna man köper brukar även ha så kallade “bottlenecks” vilket innebär att komponenterna bland annat kan vara sämre än de andra vilket drar ner prestandan på hela datorn.

För den vanliga datoranvändaren så kan man uppleva det som läskigt att bygga sin egna dator och det finns ju såklart en risk i och med att man kan ha sönder de komponenter man köpt om man inte riktigt vet man sysslar med. Det är även viktigt att man ser till att man har nog med utrymme för att bygga sin dator om man har stora komponenter. Har man inte tillräckligt med utrymme så kan man alltid testa hyra coworking space Stockholm City för bygget. I detta inlägg så ska jag berätta mer om en dators olika komponenter samt deras funktioner.

Moderkortet – vad gör det?

Man brukar säga att moderkortet utgör grunden för datorbygget. Det är här som alla olika komponenter kommer att kopplas in och moderkortet ansvarar för allt grundläggande som kommer att ske i datorn. Det är viktigt att du väljer ett moderkort som är kompatibelt med de övriga komponenterna som du köper, detta kan du ofta lätt se direkt på produkt beskrivningarna under produkterna du tänker köpa. Något att tänka på är att moderkort kommer i olika storlekar och det gäller att det moderkortet du köper faktiskt passar i det chassit du har tänkt att använda.

Hur väljer man CPU?

 Central Processing Unit eller CPU som det kallas är den del av datorn som proceserar alla olika binära operationer som sker i datorn. Man kan se det som datorns hjärna. Med en svagare CPU så kan man dra ned på prestandan på datorn, vilket är varför det är viktigt att du väljer en bra CPU med bra prestanda. Glöm även inte bort att din CPU måste vara kompatibel med ditt moderkort.

Image result for computer

Power supply

Din dators power supply eller PSU är den del som ser till att alla dina komponenter får tillräckligt med ström. Därför går det inte att köpa vilken PSU som helst utan det är viktigt att man köper en PSU som har tillräckligt med kraft, dvs W för alla de komponenter som du köpt. Om din power supply inte ger tillräckligt med W så kommer datorn inte att starta.

Hårddisk

Hårddisken är den komponent som kommer att lagra all information som finns på datorn under en längre tid. Det kan bland annat vara alla dina bilder, spel, videos och andra filer som du kommer att använda. Om du köper en långsam hårddisk så kommer detta leda till att datorn blir segare, saker tar längre tid att öppna, längre tid att starta osv. Om du vill ha en dator som presterar och är riktigt snabb så rekommenderar vi att du köper dig en SSD (Solid State Drive). Anledningen är att SSDs är mycket snabbare än traditionella hårddiskar vilket gör att din dator helt enkelt blir snabbare. Du kan även köpa både en SSD och en vanlig hårddisk. Men tänk på att hårddisken du köper bör ha en hög RPM (Rotations Per Minut) då dessa hårddiskar är snabbare.

RAM

RAM eller Random Access Memory är ett väldigt snabbt minne som är till för all information som din dator kommer att lagra tillfälligt. Det kan exempelvis vara en hemsida som du besöker eller ett annat program som du har öppe. Genom att köpa ett snabbt RAM minne så kan du helt enkelt få mer krävande program på datorn att flytta på mycket snabbare.

Grafikkort

Alla CPU har ett inbyggt grafikkort men dessa grafikkort är inte tillräckligt bra för att klara av mer avancerade projekt. Vill du bland annat spela spel så är det viktigt att du har ett dedikerat grafikkort för att klara av dagens grafik. Du kan lätt hitta information om vilket grafikkort du bör köpa beroende på vilket spel du planerar att spela, det är ingen ide att köpa ett grafikkort som är bättre än vad du behöver.

 

Chassis

Chassit kan man säga är lådan som alla dina komponenter kommer kopplas in i. Se det som skalet på datorn. Det är viktigt att du köper ett chassi som har bra luftflöde, men kika även efter ett ljuddämpat chassi om du vill ha en tystare dator. Det är även viktigt att alla komponenter du köper faktiskt får plats i chassit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here